Zavedna ali nezavedna kršitev blagovne znamke je resen prekršek

Blagovna znamka je tista, po kateri prepoznamo določeno podjetje, njegove izdelke in storitve. Gre za črke, besede, besedne zveze ali razne znake, ki so smiselno oblikovani na čim bolj atraktiven način, saj se boste z njimi pojavljali na trgu. Še predno pa se želite z blagovno znamko pojaviti na trgu, jo morate registrirati, sicer gre za resno kršitev blagovne znamke, ki pripelje do velikih finančnih posledic in obilo slabe volje.

Kršitev blagovne znamke velja le, če je zaščita ustrezna in pravočasna

Pred vstopom na trg in predno se lotite zasnove blagovne znamke, je priporočljivo pogledati ustrezne baze podatkov, kjer so vam na voljo vse blagovne znamke. Pri nas so trenutno na voljo tri različne baze, ki jih je potrebno pregledati, in sicer SIPO DS, EUIPO eSearch plus in TMview. Vedeti morate, da je kršitev blagovne znamke lahko zavedna in nezavedna, torej jo lahko kršite pa čeprav ne veste, da uporabljate simbol, ki že obstaja na trgu.

S pomočjo zastopnika za znamke se izognete kršitvi blagovne znamke

V izogib kršitvi blagovne znamke, se je potrebno njene registracije lotiti načrtno. Če v tem niste ravno vešči in to počnete prvič, si je priporočljivo poiskati pomoč zastopnika za znamke. Z njim se ne izognete le kršitvi, ampak tudi drugim morebitnim nepravilnostim v postopku, ki ga na ta način lahko le še podaljšajo. Zastopnik ustrezno preglede zasnovano blagovno znamko, jo prevri v bazah podatkov in skupaj z vami vloži vso potrebno dokumentacijo.

Kar se tiče kršitev blagovne znamke, ima Urad za intelektualno lastnino glede tega zelo stroga plavila. Morda tega niste vedeli, toda za kršitev blagovne znamke gre tudi v primeru uporabe kakršnega koli simbola, ki je sicer postavljen ločeno v povezavo z določenim blagom ali storitvijo. Pomembno je tudi vedeti, da vas imetnik blagovne znamke lahko kazensko preganja, kar pomeni, da lahko izbira med uporabo ukrepov civilne, kazenske in upravne narave.