Terenski viličar deluje v vseh razmerah

Med viličarji imamo kar dosti izbire, saj so to prilagojeni delovni stroji, ki so pogosto zelo specializirani za kakšne določene naloge. Najpogosteje se sicer srečujemo z viličarji, ki so narejeni za delo s tovorom na paletah, a to še zdaleč ni vse, kar najdemo v tej ponudbi. Ena izmed možnosti je tudi terenski viličar, ki je nepogrešljiv za delo v zahtevnih razmerah. Na terenu se vsekakor obnese veliko bolje kot tisti viličarji, ki so prilagojeni za delo s paletami v skladišču. Imamo pa tudi med terenskimi viličarji več različnih možnosti, na katere moramo biti pozorni.

Gotovo pa bomo ugotovili, da dobimo na tem področju prave rešitve za praktično vsak namen. Uspešno bomo opravili svoje delo na terenu, tudi če se srečujemo s kakšnimi večjimi izzivi. Dobri viličarji so pripravljeni na večje obremenitve, z raznimi lastnostmi pa prinašajo izvrstno uporabniško izkušnjo. Tako bo dober terenski viličar velika pridobitev za vsakogar, ki se ukvarja z zahtevnim delom na terenu. Odločimo se za dobro prilagojeno opremo, s katero bo delo bistveno lažje, bolj uspešno in tudi varno.

Terenski viličar je prilagojen za zahtevne terene

Vsak viličar bo dobro deloval na utrjenih in ravnih površinah, ki so značilne za skladišča in podobne prostore, kjer pogosto delamo s težkim tovorom. Drugače pa je na terenu, kjer ne moremo pričakovati dobro pripravljene podlage. Ker tudi tam pogosto delamo s težkimi bremeni, moramo imeti opremo, ki je prilagojena za takšne razmere.

Na gradbišču terenski viličar skorajda ne sme manjkati

Tem zahtevam terenski viličar zadosti z različnimi prilagoditvami. Najbolj pomembno je to, da ima dobra kolesa, ki omogočajo premikanje po nepredvidljivih površinah. Običajno so to večja kolesa z grobim profilom, tako da lahko varno zapeljemo tudi po neravnem terenu. Viličarji, ki prenašajo težja bremena, morajo imeti zelo dobro zasnovano podvozje – pogosto se uporabljajo kar gosenice. Teža se namreč prav preko koles prenaša na podlago, kar pomeni večje točkovne obremenitve, če imamo le štiri manjša kolesa. Gosenice obremenitve prerazporedijo, tako da bo možen prevoz težjih bremen tudi na neutrjenih podlagah. To je idealno za razna gradbišča, pogosto so gosenice nepogrešljive recimo tudi pri gradnji cest in druge infrastrukture.

Druga pomembna prilagoditev je ustrezna oprema za delo s tovorom, ki ga moramo prestavljati. Včasih tudi na terenu delamo s paletami, a pogosteje se izkaže, da je prava izbira teleskopski viličar, ki je bolje pripravljen na različne vrste tovora. Takšen viličar ima teleskopske vilice, ki dosežejo vsak kotiček. Je bistveno bolj fleksibilen in omogoča delo z različnimi vrstami tovora. Uporablja se za dvigovanje in prestavljanje težkih bremen, ki jih ni mogoče enostavno naložiti na palete ali dvigniti z vilicami. Pogosto se terenski viličar za ta namen uporablja tudi v kombinaciji z vrvmi in verigami, ki omogočajo prestavljanje takšnega tovora.

Terenski viličar je zelo prilagodljiv

Če poznamo razmere na gradbiščih in drugod pri delu na terenu, bomo dobro vedeli, da pride v poštev le prilagodljiva oprema z naprednimi funkcionalnostmi. V urejenem skladišču je drugače, srečujemo se vedno z istimi nalogami in vse lahko opravi običajen paletni viličar. Na gradbišču pa moramo biti pripravljeni na različne obremenitve in tovore, na nepredvidljiv teren in na druge razmere, ki zahtevajo prilagodljivost opreme in uporabnika.

Ravno zato nam terenski viličar dopušča veliko možnih prilagoditev. Nekatere smo že omenili, to je recimo možnost uporabe terenskih gum in gosenic. Še bolj se izkažejo prilagoditve pri nameščanju tovora, tu uporabljamo še razno dodatno opremo, s katero bremena fiksiramo in pričvrstimo na dvižno opremo. Pogosto potrebujemo viličar, ki lahko tovor dvigne zelo visoko, tu imamo povsem drugačne zahteve kot v kakšnih manjših skladiščih, kjer je dovolj že nizkodvižni viličar za prestavljanje tovora na paletah. Vsekakor smo pri delu na terenu bolj zahtevni in imamo višja pričakovanja, kar pomeni, da pride v poštev le dobro prilagojena oprema.

Terenski viličar se ujema z razno drugo opremo za zahtevno delo na terenu

Ponudbe za terenski viličar

Če potrebujemo takšno opremo, bo treba seveda najti pravo ponudbo. Na voljo imamo več rešitev, odvisno od naših potreb. Najdemo lahko odlične naprave, tudi teleskopski viličar za večja bremena in prilagojene terenske viličarje za vse mogoče razmere. Dodaten plus je ta, da se lahko pogosto odločamo med različnimi možnostmi za nakup ali najem.

Prav pri terenskih viličarjih je zelo dobrodošla možnost kratkoročnega najema. Pogosto se namreč srečujemo s kakšnimi občasnimi opravili, tudi na gradbišču viličarja ne bomo stalno uporabljali. Za opraviti imamo le kak projekt, nato se lahko lotimo drugega dela, ki ne vključuje prestavljanja težkega tovora. Tako bo najem viličarja za kak dan ali dva izjemno ugoden. Izkoristimo tudi možnost najema viličarja z viličaristom, tako da bo delo opravil strokovnjak. To so zelo praktične rešitve za raznovrstno delo na terenu.

Seveda pa za kakšne zahtevne naloge in redno delo včasih potrebujemo tudi lastno opremo. V tem primeru lahko terenski viličar kupimo, saj pri redni uporabi na dolgi rok možnost najema ni več tako ugodna. Na srečo imamo tudi za nakup dovolj možnosti in gotovo bomo prišli do izvrstne opreme.