Posteljnina zahteva skrbno izbiro

Prav je, da smo pri izbiri posteljnine zelo zahtevni. Te odločitve namreč igrajo ključno vlogo pri kakovosti našega spanca, brez udobne posteljnine gotovo ne bomo mirno in dobro spali. Seveda imamo tu opravka še z mnogimi drugimi faktorji, a posteljnina ima posebej izrazito vlogo, saj neposredno odloča o udobju in počutju v postelji.

 Zato pri izbiri in nakupu sprejemamo pomembne odločitve, ki imajo lahko daljnosežne posledice ne le za naše spanje, temveč tudi za splošno počutje in zdravje.

Na srečo lahko pričakujemo, da bo v ponudbi moč najti dobre izdelke, ki nam ponujajo kar se da ugodne pogoje za kvalitetno spanje. 

Če se znamo pravilno odločiti, bomo s posteljnino zelo zadovoljni. Poleg tega je zelo verjetno, da bo posteljnina precej poceni, sploh glede na to, da jo bomo uporabljali več let, tako da stroški ne pridejo toliko do izraza. Vsekakor imamo možnost izbrati vrhunsko opremo, ki nam bo povsem po godu. Pozorni moramo biti le na nekatere pomembne kriterije, ki lahko spremenijo končno izkušnjo.

Posteljnina mora imeti primerno velikost

Verjetno je najbolj pomemben podatek pri izbiri posteljnine velikost. Ne moremo se odločati na podlagi drugih lastnosti, dokler se ne prepričamo, da gre za posteljnino, ki bo dejansko ustrezala naši postelji. Seveda imamo pri tem nekaj fleksibilnosti, a ne veliko. Zelo pametno je izbrati idealno velikost za naše ležišče, čeprav bi morda lahko uporabljali tudi nekoliko preveliko posteljnino. S premajhno pa bo več težav, tako da moramo na to še posebej paziti.

Če posteljnina ni usklajena z ležiščem in drugo opremo, ne bomo udobno spali

Izbiro posteljnine v pravih dimenzijah moramo posebej izpostaviti zato, ker se dimenzije med posteljnino in ležiščem ne skladajo. Posteljnina bo večja, saj ustreza odeji, ki jo na postelji uporabljamo, prevleka za vzglavnik pa ima seveda povsem svoje mere, ki jih je treba uskladiti z vzglavnikom. 

Običajno ima komplet posteljnine oznako, ki pomeni dimenzije odeje, za katero je prilagojena prevleka. Tako je posteljnina 200×200 namenjena posteljam, na katerih uporabljamo odejo v merah 200×200, ne pa ležišče teh dimenzij. Ležišče bo na takšni postelji manjše oziroma ožje, mere 200×200 pri posteljnini običajno odgovarjajo francoskim posteljam, ki imajo širino 140 ali 160 cm. 

Problem je seveda tudi v tem, da posteljnina v kompletu verjetno prinaša kar nekaj različnih kosov opreme, vse v različnih dimenzijah. Dobili bomo prevleko za odejo, ta ima večje dimenzije kot samo ležišče. Nato imamo prevleko za vzglavnik, ki je seveda manjša od ležišča in mora odgovarjati vzglavniku. 

V kompletu je lahko tudi jogi rjuha, ki jo uporabljamo na ležišču, zato mora biti v istih merah, sploh če gre za napenjalno rjuho z elastiko. Na srečo se posteljnina pripravlja po določenih standardih in brez težav najdemo komplet, ki bo ustrezal vsem meram.

Posteljnina ima lastnosti, ki niso vezane na dimenzije

Ne glede na dimenzije posteljnine želimo na postelji uživati v udobju. Ne moremo torej računati le na to, da bo ustrezno velika posteljnina že dovolj, temveč se moramo prepričati še o ostalih lastnostih, ki pridejo tu v poštev. 

Glavne lastnosti posteljnini prinašajo materiali. Odločamo se za mehke in udobne naravne materiale, predvsem je priljubljen bombaž. Nekakšen nadstandard na tem področju predstavlja posteljnina iz bombažnega satena, za pravi luksuz pa seveda izbiramo posteljnino iz svile. Izogibamo se sintetičnim tkaninam, ki nimajo dobrih lastnosti za uporabo na postelji. Izjema so antialergijske prevleke, ki imajo višjo vsebnost poliestra in drugih umetnih materialov, še vedno pa imajo površino večinoma iz bombaža.

S svojimi materiali in zasnovo posteljnina prinaša ključne lastnosti, ki so potrebne za mirno spanje. Nato se lahko odločamo še po mnogih drugih kriterijih, recimo tudi po tem, kako komplet izgleda in kakšen vizualni učinek bomo dosegli v spalnici.

Pomembno je tudi to, kako posteljnina izgleda

Posteljnina za odrasle in otroke

Vsak bo skrbno izbral svojo posteljnino, saj je zelo pomembno, da odgovorimo na osebne interese in okuse. To velja nasploh za opremo postelje, predvsem za vzglavnike in ležišča. S tega vidika so nekoliko zahtevnejši otroci, pri njih težko razberemo določene potrebe in zahteve.

Nekatere razlike med posteljnino za otroke in odrasle so seveda očitne, predvsem se razlikujejo dimenzije. Tako posteljnina 200×200 ne bo primerna za otroško posteljo, kvečjemu pride v poštev posteljnina 140×200, če uporabljajo otroci standardno enojno posteljo. 

Pogosto imajo malčki manjše postelje in potrebujejo prilagojeno posteljnino, kar bo morda problem – v kakšnih manjših nestandardnih dimenzijah ne najdemo toliko ponudbe.

Druga posebnost otroške posteljnine je v tem, da mora biti zelo prijazna do občutljive otroške kože. Spet se izkaže, da je zelo pomembna predvsem izbira udobnih in mehkih materialov. 

To je kritično že pri dojenčkih, ki večino časa spijo oziroma ležijo v svoji zibki, zato mora biti stik s tkanino kar se da udoben. A tudi pri starejših otrocih pride v poštev kvalitetna otroška posteljnina, ki ima prave lastnosti glede na njihove potrebe. 

Seveda bomo pri brskanju po otroških kompletih opazili tudi živahne motive in dekoracijo na prevlekah in rjuhah. Tudi to je lahko pomembno, ko izbiramo posteljnino za otroško sobo.