Shranjevanje svežega sadja

Sveže sadje je pametno imeti stalno na voljo, saj je to zdrava in okusna malica, poleg tega so razni sadeži tudi pogoste sestavine v sladicah in drugih jedeh. A svežina sadja je precej občutljiva na čas ter na razne dejavnike okolja – to pomeni, da moramo zelo pozorno izbrati lokacijo, kjer bomo sadje hranili, premišljeno pa moramo izbrati tudi embalažo, v katero sadeže pospravljamo.

Namenska embalaža za sadje

Včasih imamo na voljo namensko embalažo, ki se zelo dobro obnese za kratkoročno shranjevanje. To je recimo embalaža za jagode, ki jo dobimo že pri nakupu pri trgovcih, ki hkrati izkoristijo še druge prednosti te embalaže. Embalaža za jagode namreč omogoča enostavno sortiranje in lepo prezentacijo jagod, pri prodaji pa tudi enostavno prenašanje. V končni fazi bo prednosti namenske embalaže izkoristil tudi končni kupec – jagode lahko pustimo v škatlicah, kjer bodo dobro preživele nekaj časa do uporabe. Embalaža za jagode je primerna za shranjevanje v hladilniku, pozorni moramo biti le na to, da jagod ne izpostavljamo drugim živilom, ki utegnejo povzročiti prenos vonjav in okusov.

Vsestranska embalaža za sadje

Nekatere vrste embalaže so zelo vsestranske. To je recimo že alu folija, ki je povsem enostavna rešitev za hitro in učinkovito pakiranje. Alu folija se uporablja za kratkotrajno shranjevanje sadja, predvsem tistih sadežev, ki jih ne uporabimo takoj v celoti. V folijo recimo zavijemo polovico limone, ki jo za nekaj časa lahko še shranimo v hladilnik. Prav tako je alu folija zelo uporabna za preprečevanje oddajanja ali navzemanja okusov in vonjav. 

Za sadje imamo sicer na voljo še drugo vsestransko embalažo, recimo plastične posodice. Če želimo sadeže shraniti za dlje časa, se moramo poslužiti posebnih rešitev. Pogosto se odločimo za vakumiranje, lahko pa najdemo še druge opcije. Seveda ne pozabimo, da tu ne igra ključnega pomena le embalaža, temveč tudi razmere za shranjevanje skozi čas.