Pravno svetovanje pri ločitvi

Ločitev je večinoma že sama po sebi zelo stresen proces, ki odpira možnost za določene ranljivosti. Če k temu dodamo še nekatere potencialne zaplete v pravnem postopku, lahko postane ločitev prava nočna mora z zelo slabimi rezultati. Zato se v večini primerov priporoča pomoč strokovnjaka, konkretno gre pri sodnih postopkih za odvetnika. Ta močno olajša že sam postopek, v končni fazi pa zagotovi boljše rezultate morebitne tožbe.

Sporazumna razveza

V primeru sporazumne razveze zakonske zveze posebno pravno svetovanje običajno ni potrebno. Če se oba zakonca strinjata glede delitve premoženja in če ni mladoletnih otrok oziroma je sporazumna tudi delitev skrbništva nad njimi, težav ne bo. V takšnem primeru je možno celoten postopek izpeljati brez odvetnikov, bo pa v vsakem primeru potreben vsaj obisk pri notarju.

Ločitev s tožbo

Če pa pride v postopku do zapletov, bo edina smiselna rešitev tožba. V takšnih primerih pride odvetnik še kako prav. Pravzaprav se priporoča pravno svetovanje že prej, preden sploh pride do zapletov v postopku. Če je težave možno predvideti vnaprej, lahko že vnaprej za pomoč prosimo tudi strokovnjake. Na ta način se lahko težavam celo izognemo, ali pa se nanje vsaj dobro pripravimo.

Ločitev s tožbo se običajno nanaša predvsem na nesporazume glede delitve premoženja ali skrbništva. Odvetnik bo znal svetovati in pripomogel k doseganju željenih ciljev. V vsakem primeru pa je dobro vedeti, kako se bo postopek odvijal in kaj pričakovati. Ker je učinkovita ločitev s tožbo lahko kompleksna in dolgotrajna, bo najboljši vir informacij gotovo odvetnik.