Pomen filtra DPF

DPF filter ali filter za delce dizelskega goriva, je naprava, ki je priključena na izpušni sistem in je namenjena odstranjevanju delcev saj izpušnih plinov dizelskega motorja. Gre za pripomoček, ki so ga izumili in dodali šele pred nekaj leti. 

V letu 2010 je DPF filter postal obvezen po evropskih standardih za zmanjšanje onesnaževanja. Nekateri modeli avtomobilov pa so ga imeli vgrajenega že tudi pred tem. 

Tehnologija filtrov se neprestano razvija

Ker je tehnologija, s katero izdelajo DPF filter precej nova, se tudi znanstveniki še vedno učijo, kako bi izdelali tak DPF filter, ki bi resnično odlično deloval. 

Veliko je na primer pomanjkanja znanja o tem, kako deluje, saj ima vsaka blagovna znamka vgrajen svoj DPF filter, ki deluje popolnoma na svoj način. Tudi zato se včasih zgodi, da se pri diagnosticiranju težav filtra zgodijo neljube napake. 

Najpomembnejši elementi vsakega izpušnega sistema 

Izpušni sistem je sestavljen iz več različnih delov. Vsak izmed delov, ki gradi izpušni sistem je enako pomemben, saj opravlja zelo pomembno vlogo. Na prvo mesto moramo zagotovo postaviti izpušne kolektorje, ki skrbijo za to, da se zgoreli plini zbirajo v izgorevalni komori in se kasneje odvajajo ven iz motorja. 

Izpušni kolektorji so cevi, ki imajo zmožnost delovanja pri izredno visokih temperaturah, ki se ustvarijo pri delovanju motorja. Vsak izpušni sistem mora imeti dobro delujoče izpušne kolektorje, saj se bi zaradi neusklajenega delovanja, del izpušnih plinov izpustil v motornem prostoru in tako prešel v vozilo, kar pa bilo zelo nevarno za voznika. 

Tudi dušilec zvoka je izredno pomemben del 

Dušilec zvoka ima zelo pomembno nalogo za izpušni sistem. Ta je, da med delovanjem motorja zmanjša raven hrupa, ki ga ustvarjajo izpušni plini

To je izredno občutljiv del, ki ga zlahka poškoduje korozija, ki se tvori, ko avtomobil opravlja krajše poti. Izpušni sistem je tako lahko zaradi rje hitro poškodovan .