Pakiranje izdelkov

Le redki izdelki se lahko s proizvodne linije podajo kar brez kakršnekoli zaščite. Običajno jih moramo zaščititi vsaj z osnovno plastjo zaščite pred dejavniki okolja, to pa dosežemo z učinkovitim pakiranjem. Ni treba, da gre pri tem za posebej zahtevno opravilo, moramo pa biti na te opravke dobro pripravljeni in zanje tudi dobro opremljeni.

Vakuumsko pakiranje

Med najbolj priljubljenimi možnostmi je vakuumsko pakiranje. Pri tem nam pomaga vakumirka, ki je izredno priročna predvsem v industrijskem okolju. Pri masovni proizvodnji se namreč izkažejo ravno tiste odlike, ki jih prinaša napredna vakumirka – omogoča hitro in zanesljivo vakuumiranje izdelkov, poleg tega je možno delovanje naprave močno prilagoditi rednemu delu in tudi avtomatizirati. V vsakem primeru pa je končni izdelek nadvse prepričljiv, vakuumsko pakiranje namreč zagotavlja odlično zaščito pred raznimi grožnjami, poleg plastičnega ovoja pa svoje naredi tudi vakuumsko okolje v notranjosti pakiranja, ki preprečuje vpliv mikroorganizmov in sorodnih dejavnikov. Dobra vakumirka je zato ključni kos opreme vsakega industrijskega obrata, ki se ukvarja s pakiranjem hrane in živil, vakuumsko pakiranje pa je idealna opcija tudi pri pakiranju mnogih drugih občutljivih izdelkov.

Ovijanje v folijo

Pogosto je čisto dovolj, da izdelke zavijemo v folijo. To velja za pakiranje izdelkov v večjih količinah, še posebej izdelkov, ki so že individualno pakirani. Ovijanje v folijo pride v poštev pri paletah tovora, pa tudi pri drugih zalogah, s katerimi imamo opravka pri skladiščenju in transportu blaga. Tovrstno pakiranje izdelkov je dokaj učinkovito pri preprečevanju vpliva dejavnikov okolja – tovoru ne bo prišla do živega vlaga, niti umazanija ali prah. Poleg tega dober ovoj folije ublaži mehanske obremenitve in udarce ter zagotavlja stabilnost tovora na paleti. Dobra ovijalka bo torej zelo uporabna za učinkovito pakiranje izdelkov na paletah, spet pa je pomembno, da izberemo dobro napravo, ki bo zmogla kar sama uspešno opraviti svoje delo.