Nadgradnja dimnikov

Sodobni dimniški sistemi so precej napredni in ponujajo več nepogrešljivih funkcij. So ključnega pomena za brezhibno delovanje in visoke izkoristke kurilnih naprav, s tem pa vplivajo tudi na stroške in seveda na končno izkušnjo oziroma kakovost bivanja v ogrevanih prostorih. To pomeni, da se splača dimniku posvetiti nekaj dodatne pozornosti, sploh če se odločamo za sanacijo ali nadgradnjo.

V novogradnjah imamo veliko svobode pri načrtovanju dimniškega sistema, če seveda lahko predvidimo, kakšno kurilno opremo bomo uporabljali. Drugače je v starejših objektih, kjer želimo opremo zamenjati, ali pa imamo opravka z neustreznim dimnikom zaradi drugih razlogov. V poštev pride sanacija dimnika, ki je lahko dokaj enostavna in ponudi nove možnosti za uporabo sodobnih kurilnih naprav tudi v starejših objektih.

Možnosti sanacije dimnikov

Če načrtujemo nadgradnjo dimnika, imamo pogosto v mislih kar sanacijo. Sanacija dimnikov se opravlja predvsem v starejših objektih, v katerih želimo uporabljati novo kurilno opremo, ki zahteva prilagojen dimnik. Sodobni dimniški sistemi ponujajo več kot stari dimniki, zato so te prilagoditve pogosto nujne. Lahko pa se sanacija dimnikov izvede preprosto zato, ker je dimnik star in dotrajan ter ne more več zagotoviti varnega in učinkovitega delovanja. Takšni posegi se lahko opravljajo tudi tam, kjer imamo ustrezen dimnik glede na kurilno opremo in vse deluje tako, kot mora. To so lahko veliki celoviti posegi, lahko pa le manjša popravila, kot je cenovno ugodna sanacija dimnikov.

Manjše nadgradnje dimnikov

Dimniški sistemi so sestavljeni iz različnih elementov, ki omogočajo nekaj prilagodljivosti. Lahko se torej odločimo za posamezne nadgradnje, ki ne bodo posebej drastične. Tudi v končanih objektih z dobrim dimnikom lahko najdemo prostor za izboljšave, recimo če izberemo kakšno naprednejšo dimniško kapo.

Prilagoditve so potrebne tudi pri vgradnji dodatnih kurilnih naprav. Ne gre vedno za to, da dimniški sistem ni dobro pripravljen na uporabo teh naprav, veliko dela bo morda že s povezovanjem različnih kosov opreme.