Kvalitetni leseni nadstreški za avtomobile

Tipičen prostor za parkiranje avtomobilov je nekdaj bila garaža v pritličju hiše. V prvih desetletjih razširjene uporabe avtomobilov so jih še vedno imeli vsaj malo premožnejši ljudje, ki so brez težav namenili dobršen del pritličja svoje hiše za garažni prostor. Je pa treba tudi vedeti, da so bili povprečni evropski avtomobili od 50 do 80 let bistveno manjši, kot so danes. Zato so bile garaže nekoč bolj enostavne za izgradnjo, danes pa ne. H temu je veliko pripomoglo tudi varčevanje s prostorom, ker si danes hišo lahko privošči manj ljudi. Zato poskušajo kar se da izkoristiti celotno površino hiše. Tako prostor za garažo velja kot nekakšna izguba uporabnega prostora. 

Nadomestek garaže – leseni nadstrešek

Garaže so danes nadomestili leseni nadstreški. To so enostavne lesene konstrukcije, ki so po navadi postavljene tako, da slonijo ob hišo in imajo prost izhod za dovoz avtomobilov. Lesene nadstreške največkrat sestavlja konstrukcijski lepljen les. Cenik lesenih nadstreškov pokaže, da so ti precej ugodna rešitev, saj je med tesarji veliko lokalne, zdrave konkurence, ki omogoča, da potrošnik pride do dobre cene. 

Konstrukcija lesenih nadstreškov je narejena iz tramov¸in drugih strukturnih elementov. Za večjo učinkovitost pri izdelavi in boljšo estetsko predstavo jih po navadi sestavlja lepljen les. Cenik za kose tramov iz lepljencev pokaže, da so cenovno povsem primerljivi z navadnimi elementi iz masivnega lesa. Leseni nadstreški iz lepljenega lesa pa ponujajo nekaj dobrodošlih prednosti: posamezni leseni elementi se ne zvijajo in ne pokajo, tako, da se estetska vrednost lesenih površin ohrani bistveno dlje. 

Lesene nadstreške se lahko opcijsko zapre. Pri tem ločimo popolno zaprtje, ki ga sestavlja masiven lepljen les, cenik katerega je odvisen od debeline in načina zlaganja. Zelo popularna pa so tudi mrežasta zaprtja, kjer se stene zapre le z mrežo in ostanejo bolj zračne ter svetle.