Ključne prednosti žive meje

Živa meja lahko prinese vrsto prednosti. Če je še nimate postavljene v okolici svojega doma in bi jo želeli imeti, je najbolje, da za začetek obiščete dobro založeno drevesnico. Tam boste lahko izbirali med različnimi vrstami rastlin za učinkovito postavitev žive meje.

Ključne prednosti, ki vam jih ponuja živa meja, so učinkovito varovanje vrta, prečudovit okras doma, zastiranje pogledov pred nepridipravi.

Primerjava žive meje z drugimi vrstami ograj

Ena od ključnih prednosti, s katero se ponaša živa meja, je, da je lepa na pogled. Ne nazadnje je v primerjavi z drugimi vrstami ograj tudi bistveno bolj ugodna. Živa meja lahko ob ustreznem vzdrževanju doseže zelo dolgo življenjsko dobo.

Vsekakor pa je za lepo živo mejo potrebno primerno vzdrževanje in nega. Sem sodijo obrezovanje, gnojenje, pletje.

Živa meja je lahko izdelana iz iglavcev ali listavcev. Prav tako lahko izbirate med prosto stoječo živo mejo, ki je še zlasti primerna za večje vrtove.

Izbira ustrezne vrste ciprese za živo mejo

Cipresa je pri nas precej priljubljena rastlina, še posebej kadar je govora o živih mejah. Veliko ljudi se namreč odloči ravno za to vrsto žive meje. Pri izbiri pa je treba upoštevati tudi vrsto cipres. Med najbolj priljubljenimi in zaželenimi vrstami so zagotovo smaragdne ciprese.

Smaragdne ciprese so zimzelene rastline. Skozi celo leto so lepe intenzivno zelene barve. Edino pozimi je barva žive meje nekoliko manj intenzivna.

Zahtevnost cipres

Za ciprese je na sploh značilno, da praviloma niso prav posebej zahtevne rastline. Kljub temu pa je pri posaditvi pomembno, da zemlja ni preveč mokra. V tem primeru ciprese lahko hitro ovenijo. Ne nazadnje pa je izbira cipres za živo mejo dobra odločitev tudi zato, ker so takšne rastline cenovno povsem dostopne. Kupite jih lahko v vseh dobro založenih drevesnicah, vrtnarijah ali vrtnih centrih. Naročite jih lahko tudi preko spleta.