Učinkovito brisanje prahu

Prah je stalni sovražnik tistih, ki želijo svoje bivalno okolje ohraniti v kar najlepši podobi. Poleg tega lahko vpliva na zdravje in počutje stanovalcev in obiskovalcev, predvsem pa pokvari vizualno podobo prostorov in opreme. Vsekakor je pametno prah sproti brisati in tudi nasploh redno čistiti vse površine stanovanja, a to ni vedno lahka naloga. Čeprav prah ni posebej trdovraten, je lahko zelo nadležen in dokaj zahteven za učinkovito čiščenje. Za brisanje prahu moramo uporabiti ustrezno opremo, s katero prahu ne bomo dvigovali, temveč ga bomo učinkovito očistili.

Na srečo lahko pričakujemo zelo dobre rezultate že pri uporabi povsem enostavnih pripomočkov. Za brisanje prahu se priporočajo krpe iz mikrovlaken, ki so vsestransko uporabne in jih imamo gotovo na zalogi tudi doma. Te krpe lahko uporabimo v kombinaciji z različnimi čistilnimi sredstvi, kar zagotavlja še boljši učinek. Lahko pa so krpe iz mikrovlaken že same po sebi dovolj učinkovit pripomoček za boj s prahom, sploh če jih nekoliko navlažimo. Pozorni moramo biti le pri tistih površinah, ki so bolj občutljive in ne dopuščajo grobega čiščenja ali stika z vodo.

Naprave za brisanje prahu

Čeprav lahko delo dobro opravimo z uporabo krpe iz mikrovlaken, se je včasih pametno poslužiti tudi kakšne naprednejše opreme. Vse je seveda odvisno od tega, s kakšnimi površinami in materiali imamo opravka. Lahko da gre za občutljive površine, ki jih ne moremo drgniti s krpo, v tem primeru uporabimo nežno omelo za prah. Včasih pa se poslužimo tudi kakšne zmogljive električne naprave, učinkoviti so recimo sesalci.

Na večjih površinah pridejo v poštev čistilci tal, predvsem je učinkovito mokro čiščenje. Včasih lahko uporabimo parni čistilec, gotovo pa bodo dober rezultat ponudili sesalci za mokro suho čiščenje oziroma sesanje. Na voljo imamo torej ustrezne rešitve tudi za kakšne posebne primere in večje izzive, ki jih postavlja brisanje prahu.